Słodkie, ale zdrowe: jak znaleźć równowagę w diecie dziecka?
Jaką rolę w diecie dziecka pełni cukier?
Cukier w diecie dziecka to przede wszystkim doskonałe źródło energii dla maluchów. W pierwszym miesiącach życia powinien pokrywać ok. 40-45% zapotrzebowania na energię. Ale wraz ze wzrostem dziecka, zapotrzebowanie na węglowodany w diecie wzrasta do 55%. To bardzo ważne aspekty, które pomagają zdrowo rosnąć, bowiem dzieci, zwłaszcza te aktywne fizycznie, potrzebują energii do prawidłowego wzrostu, rozwoju i codziennych aktywności.
Ważne jest jednak to, jaki rodzaj cukru podajesz swojemu dziecku. Czy będzie to cukier w postaci węglowodanów prostych, a więc glukoza, fruktoza czy galaktoza, czy może jednak będą to węglowodany złożone – skrobia, oligosacharydy, frakcje błonnika pokarmowego, takie jak inulina, pektyny czy celuloza. Istotne jest również to, czy źródłem energii będą tzw. cukry dodane, a więc substancje stosowane w przemyśle spożywczym do wzmacniania walorów smakowych pokarmów, czy cukry naturalne, a więc takie, które znajdują się w owocach, w mniejszym stopniu w warzywach i innych nieprzetworzonych pokarmach.
Cukier dla dziecka – normy i wskazania
Musisz wiedzieć, że zarówno długotrwały niedobór cukrów, jak i ich nadmiar w codziennej diecie będzie miało niekorzystny wpływ na zdrowie i prawidłowy rozwój Twojego dziecka. Warto więc znać normy i wskazania, by odpowiednio komponować posiłki.
Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje, by spożycie cukru przez dzieci nie przekraczało 10% dziennego spożycia kalorii dla dzieci w wieku 2-18 lat. Idealnie byłoby, gdyby ograniczyć to spożycie do 5% kalorii dziennie. Przykładowo małe dziecko, któremu dopiero rozszerzasz dietę i waży nie więcej niż 10 kg, powinno spożywać ok. 900 kcal dziennie, o oznacza, że w jego jadłospisie nie powinno się znaleźć więcej niż niepełna szklanka soku owocowego już opakowanie serka homogenizowanego słodzonego.
W przypadku nastolatka ważącego ok. 50 kcal norma ta wygląda identycznie. Powinien on spożywać nie więcej niż 10% dziennego zapotrzebowania na energię w formie cukrów, a więc ok. 18-20 g. Taką ilość znajdziesz w 4 łyżkach białego cukru dodawanego do herbaty bądź 1,5 dojrzałego banana.
Jak kształtować nawyki żywieniowe dziecka, by rozsądnie wybierało produkty z cukrem?
Czytaj etykiety produktów i naucz tego swoje dziecko. Zanim jeszcze nauczy się ono czytać, tłumacz mu, jaki wpływ na jego zdrowie ma cukier oraz jakie produkty może spożywa, by nie narażać się na niedobory bądź nadmiar spożywanego cukru. A kiedy już nauczy się ono czytać, pokazuj mu na etykietach produktów, jaki rodzaj cukru oraz ile znajduje się go w wybieranych przez dziecko przekąskach. W ten sposób nauczysz go kontroli tego, co i w jakiej ilości spożywa.
Bądź dobrym przykładem. Dzieci najlepiej uczą się przez naśladowanie. Na nic Twoje monologi, jeśli sam masz skłonność do nadmiernego spożywania kalorii. Pokaż dziecku, jak mądrze wybierać produkty spożywcze i razem komponujcie zdrowe posiłki na bazie cukrów pochodzenia naturalnego. Wprowadzaj do diety dziecka zdrowe produkty, takie jak owoce, warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe, od samego początku.
Wprowadzaj wartościowe zamienniki dla produktów zawierających dużo cukru. Na przykład, zamiast słodzonych napojów, proponuj wodę z plasterkiem cytryny lub świeżo wyciśnięty sok. A zamiast pączka z cukierni zaproponuj domowe ciasto z owocami.
Pamiętaj, że proces kształtowania nawyków żywieniowych jest czasochłonny, ale konsekwentne działania pomogą wprowadzić równowagę w diecie dziecka.