Dieta bezglutenowa - kiedy warto wprowadzić do diety malucha

Dieta bezglutenowa jest planem żywieniowym, który eliminuje gluten zawarty w produktach naturalnych oraz przetworzonych. Jak objawia się nietolerancja dzieci na gluten? Kiedy warto wprowadzić dietę bezglutenową u dzieci? Co jeść na diecie bezglutenowej? Podpowiadamy poniżej.
Czym jest gluten?
Gluten jest umowną nazwą dla mieszaniny białek gluteliny oraz gliadyny, które znajdują się w niektórych zbożach: pszenicy, życie oraz zbożu. Gluten znajduje się również w owsie. Mimo że owies zawiera inne białko – awenina. To jednak bardzo często jest zanieczyszczony glutenem. Dlatego osobom, które cierpią z powodu nietolerancji na gluten zalecane jest spożywanie produktów oznaczonych jako bezglutenowe.
Kiedy warto wprowadzić u dziecka dietę bezglutenową?
Zgodnie z aktualnymi zaleceniami dietetyków oraz schematem żywienia niemowląt nie należy podawać produktów zawierających gluten dzieciom do 1 roku życia. Na początku należy podawać go w niewielkich ilościach, np.: w małej porcji kaszki mannej. Jeśli podczas wprowadzania glutenu rodzic zauważy objawy nietolerancji na gluten, wtedy warto zrezygnować z podawania go i wprowadzić dietę bezglutenową. Już po podaniu pierwszej porcji należy bacznie obserwować dziecko.
Jak rozpocząć wprowadzanie produktów bezglutenowych i bez laktozy?
Planu żywieniowego nie zawierającego gluten i laktozę nie należy włączać samodzielnie bez konsultacji z lekarzem. Dlatego, że nieprawidłowo zbilansowana dieta może doprowadzić do niedoborów ważnych dla ludzkiego organizmu witamin, minerałów oraz pierwiastków. Nawet jeśli zauważymy pierwsze objawy nietolerancji na gluten, należy przeprowadzić diagnostykę, a następnie ustalić, czy gluten powoduje jakiekolwiek objawy albo schorzenia. Podczas wykonywania badań nie należy odstawiać glutenu, ponieważ uniemożliwi to wykrycie nietolerancji oraz schorzeń.
Jakie objawy może spowodować u dziecka spożycie glutenu?
Nietolerancja na gluten może powodować dolegliwości żołądkowe: kurczowy ból brzucha, wymioty, nudności lub zmiany skórne objawiające się nagłą pokrzywką. Należą do nich również problemy z układem oddechowym. Często objawy nietolerancji na gluten są mylone z objawami cekalii. Jednak cekalia jest chorobą przewlekłą, zapalną jelita cienkiego na podłożu autoimmunologicznym. Występuje u osób, które mają predyspozycje genetyczne do zachorowania na nią. Cekalia może mieć objawy klasyczne oraz nietypowe. Chorowanie na cekalię wymaga stosowania diety bezglutenowej do końca życia.
Co jeść na diecie bez glutenu?
Produkty, które nie zawierają glutenu oznaczone są znakiem przekreślonego kłosa. Zawierają go poniżej 20 mg. To dawka, która nie powoduje objawów nietolerancji na gluten. Należą do nich: zboża (ryż biały i brązowy, kukurydza, gryka, proso, amarantus, komosa ryżowa, tapioka), nabiał, świeże warzywa i owoce, orzechy i warzywa strączkowe, ryby, jaja, ziemniaki oraz mięso. Jeśli nie masz czasu na czytanie etykiet oraz dogłębne sprawdzanie składu produktów. Sprawdź ofertę sklepu internetowego na żywność bezglutenową bio: kaszki dla dzieci BIO, deserki owocowe oraz inne produkty.
W jakich produktach może być ukryty gluten?
Gluten może znajdować się w płatkach śniadaniowych, mąkach, w wędlinach wysokogatunkowych np.: w szynce, konserwach rybnych, wyrobach garmażeryjnych, majonezie, gotowych sosach, w sałatkach z majonezem, pasztetach sojowych, majonezach sojowych, produktach wegetariańskich, przecierach pomidorowych, produktach mlecznych o obniżonej zawartości tłuszczu, serkach topionych, jogurtach owocowych, maślankach smakowych, śmietanie, owocach suszonych oraz kandyzowanych.
Jakie są zasady diety bezglutenowej?
Dieta bezglutenowa ma zbliżone założenia do zasad zdrowego odżywiania. Podstawą dla jadłospisu jest spożywanie świeżych produktów wysokiej jakości. Należy jeść od 4 do 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach. Najlepiej spożywać je co 3 godziny. Śniadanie należy jeść do godziny po przebudzeniu, natomiast kolację na 2-3 godziny przed snem. Nie jest zalecane spożywanie w dużych ilościach produktów bezglutenowych. Dlatego że jest to żywność wysoko przetworzona, a do tego uboga w składniki odżywcze. Jeśli stosowana jest ścisła dieta bezglutenowa, wtedy powinna przejść na nią cała rodzina. To ważne jeśli chory cierpi z powodu cekalii. Dlatego że osoba z tym schorzeniem nie może używać tego samego noża, którym był krojony zwykły chleb.
Czy dieta bezglutenowa może szkodzić zdrowym osobom dzieciom i dorosłym
Nieprawidłowo prowadzona dieta bezglutenowa może doprowadzić do niedoborów witami B1, B2 oraz niacyny. Jeśli dorosły i dziecko są osobami zdrowymi, wtedy wystarczy ograniczyć spożywanie produktów zawierających gluten: białego pieczywa, pączków i ciastek, ponieważ nie należą one do najzdrowszych. Jednak u osób zdrowych nie ma całkowitej potrzeby wyeliminowania glutenu. Zasady diety bezglutenowej są zbliżone do założeń zdrowego odżywiania. Może być smaczna i urozmaicona. Jednak pod warunkiem, że będzie ułożona przez lekarza. Dzięki temu dziecko uniknie niedoborów witamin i minerałów.