Kiedy warto wprowadzać kaszki do diety dziecka?
Mleko matki jest najbezpieczniejszym pokarmem podawanym przez pierwsze miesiące życia wszystkich dzieci na całym świecie i jest także najlepszym źródłem niezbędnych składników odżywczych, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania. Jednak w wieku 6 miesięcy większość dzieci jest już gotowa do rozpoczęcia spożywania pokarmów stałych jako uzupełnienia do karmienia piersią. W tym czasie maluchy zazwyczaj przestają używać języka do wypychania pokarmu z ust i zaczynają rozwijać koordynację tak, aby móc przesuwać stały pokarm z przedniej części ust do ich tyłu w celu przełknięcia jedzenia. Jest to jeden ze znaków świadczących, że nasze dziecko jest gotowe do wprowadzania do diety nowych pokarmów, a jednym z pierwszych takich posiłków będą pożywne i zdrowe kaszki dla dzieci.
Kiedy wprowadzać kaszki do diety niemowlaka?
Kiedy i jak wprowadzać kaszki do diety niemowlaka? Ogólnie przyjęło się, że okresie od 4 do 6 miesiąca życia dziecka możesz już zacząć wprowadzać do jego diety pokarmy stałe, jednak zanim to zrobisz powinnaś uprzednio skonsultować tę kwestię z lekarzem. Rozpoczynając odstawianie od piersi, najlepiej rozpocząć od całkowicie gładkiej i płynnej konsystencji kaszki, najlepiej takiej, która swoim wyglądem i konsystencją przypomina budyń. Małe dzieci mają jeszcze malutkie brzuszki, więc najlepiej jest zacząć od oferowania im niewielkich ilości jedzenia (tylko kilka łyżeczek). Zacznij podawać im kaszkę zawsze przed zwykłym karmieniem mlekiem, ponieważ najedzone maluchy mogą nie być nią zainteresowane. Pamiętaj, aby oferować swojemu dziecku różne pokarmy, nawet te, które już odrzuciło. Może minąć 10 lub więcej prób, zanim dziecko zaakceptuje nowe jedzenie. Stopniowo, gdy dziecko przyzwyczaja się do połykania i przyjmowania łyżeczek jedzenia, możesz zacząć wprowadzać większe grudki i zagęszczać jej konsystencję.
Pierwsze karmienie malucha.
Każda świeżo upieczona mama na początku zastanawia się jak często dziecko może jeść kaszkę? Zawsze kierujmy się zasadą, że jedna porcja kaszki zastępuje jedną porcję mleka. Jednak z racji, że jest to produkt dość kaloryczny warto dawać ją dziecku raz, najwyżej dwa razy dziennie. Na pierwszy raz wybierajmy kaszkę bez dodatków smakowych oraz bez zawartości mleka. Tak przyrządzone posiłki są delikatniejsze dla brzuszka i można je przyrządzić na trzy różne sposoby: z dodatkiem do mleka modyfikowanego, pokarmu mamy lub wody. Podczas gdy rozszerzamy dietę powinniśmy koniecznie obserwować jak nasze dziecko reaguje na dany produkt. Najlepszy i najbezpieczniejsze dla zgryzu jest zaś karmienie łyżeczką. Niewielkie ilości kaszki nakładamy na koniuszek łyżeczki i pozwalamy maleństwu jakby zebrało ją delikatnie ustami. Jeśli maluszkowi karmionemu piersią trudno jest się przyzwyczaić do łyżki, to na początku można taką kaszkę mu podawać z butelki – w tym celu musisz tylko kupić specjalny smoczek.
Od jakich kaszek dla niemowląt zacząć rozszerzanie diety?
Poszukując produktu idealnego dla ukochanego malca można wybierać spośród ogromnego wyboru rodzajów oraz ofert różnych firm dostępnych na rynku. W składzie kaszek dla dzieci są m.in. żelazo, magnez, wapń, witaminy B, E i PP, błonnik, a niekiedy producenci wzbogacają je również dodatkowymi witaminami. Najlepsze kaszki, od jakich zacząć należy żywienie dziecka to między innymi kaszka kukurydziana, jaglana i ryżowa. Najlepiej jest wybrać taką, która ma neutralny smak, a po przygotowana będzie posiadała delikatną i płynną konsystencję. Kaszki dla niemowląt z dodatkiem cukru są tutaj bezwzględnie odradzane. Najlepsze będą te jednoskładnikowe np. owsiana, manna albo jaglana, przy, których na etykiecie znajdziemy tylko kaszę oraz mąkę z ewentualnym dodatkiem witamin. Takie kryteria spełniają zarówno mleczne jak i bezmleczne kaszki bez owoców oraz kleik. Na początku podawana powinna być kaszka bezglutenowa. Niewielkie ilości glutenu wprowadzamy do diety dziecka już w 5–6 miesiącu życia, ale pełną porcję kaszy glutenowej można podajemy maluchowi, który z glutenem jest już dobrze oswojony. Różne rodzaje kaszek w pierwszej stałej diecie Kaszka kukurydziana albo kaszka ryżowa wybierane są dla dzieci jako pierwsze pełnowartościowe posiłki. Ta kukurydziana jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu oraz przede wszystkim nie uczula. Nic dziwnego więc, że jest jedną z najczęściej wybieranych przez rodziców kaszek. Posiada ona dużo odżywczych kalorii oraz witaminę A i selen, które są kluczowymi dla zdrowia dziecka mikroelementami. Jest to na tyle uniwersalny produkt, że możesz ją urozmaicić na wiele sposobów, jeśli tylko dziecko zareaguje na nią pozytywnie. Bardzo dobrą kaszą na początek wzbogacania diety jest także kaszka jaglana. Możesz jej spokojnie używać, ponieważ jest bezglutenowa, lekkostrawna i bardzo pożywna. Proso to genialne ziarno dla Twojego dziecka. Jest uniwersalna, lekkostrawna, pożywna i mniej uczulająca a przede wszystkim odpowiednia jako stały posiłek dla Twojego dziecka. Jej gładka konsystencja zapewnia łatwe trawienie a neutralny, wyjątkowy smak może wyjątkowo przypaść Twojemu dziecku do gustu. Kasza jaglana jest dobrym źródłem białka i bogata jest w wiele witamin takich jak: fosfor, potas, żelazo i magnez. Proso zawiera również niewielkie ilości miedzi, cynku i manganu. Jest cennym źródłem dużej ilości błonnika, zapewniając tym samym prawidłowe trawienie Twojemu maluchowi oraz dostarcza niezbędnych aminokwasów, takich jak lecytyna i metionina czy kwas fitynowy, które pomagają zmniejszyć ryzyko raka i obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Kaszka ryżowa to też dobry wybór w przypadku pierwszego wdrażania pokarmów i zawiera tiaminę, wapń oraz żelazo, Nie ma przeciwwskazań, by jednego dnia podać małemu kaszkę kukurydzianą, innego ryżową a jeszcze innego taką z dodatkiem owoców. Doskonałym dodatkiem w sezonie nieowocowym są owoce liofilizowane. Trzeba tylko przestrzegać zasady, by były one bez glutenu i pamiętać, że do wszystkich z tych typów jedzenia trzeba malca wcześniej przyzwyczaić.